Nová Baňa oslávi 300. výročie postavenia Potterovho ohňového stroja

13.10.2022 Žarnovica

Nová Baňa 12. októbra (TASR) – Banícky sprievod mestom Nová Baňa odštartuje vo štvrtok (13. 10.) oslavy 300. výročia postavenia Potterovho ohňového stroja. Toto, na našom území ojedinelé, banícke parné zariadenie, ktoré postavil anglický konštruktér Isaac Potter, čerpalo vodu v tamojšej zlatej šachte Althandel od roku 1722.

Ako pre TASR uvádza predseda Novobanského baníckeho spolku Zoltán Vén, podujatie je spojené s odovzdávaním vyznamenaní zaslúžilým členom spolku a slávnostným uvedením dvojeurovej mince s motívom tohto stroja. "Po slávnosti sa presunieme priamo na Althandel, kde prednedávnom ukončili štyri roky trvajúci archeologický výskum základov strojovne tohto historického unikátu," priblížil Vén. Na jar tohto roku tam dokonca odkryli aj interiér strojovne, kde sa našlo kúrenisko a odvodňovací kanál.

Základy strojovne Potterovho stroja objavili pred rokmi v záhrade rodinného domu. Strojovňu odkryli pri šachte Althandel, ktorú určili na základe banských máp nachádzajúcich sa v Slovenskom banskom archíve (SBA) v Banskej Štiavnici.

Šachta Althandel slúžila na ťažbu zlata a bola vyhĺbená asi do hĺbky 160 metrov. V šachte boli piestové čerpadlá, ktoré ťahali vodu z jej dna a ktorá potom odtekala do Hrona.
 

Vyberte región

mark